eletrevaloegyesulet

Életrevaló Karitatív Egyesület

 

Egyesület alapadatai
 
Te is filmes vagy! IV. Országos drogprevenciós kisfilm-készítő verseny
 
Te is filmes vagy! III. Országos drogprevenciós kisfilm-készítő verseny 2012
 
Te is filmes vagy! II. Országos drogprevenciós kisfilm-készítő verseny 2011
 
Ajánljuk őket
 
Támogatóink és együttműködő partnereink

Nemzeti Együttműködési Alap

civil.kormany.hu/nea


Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet

 

Nemzeti Drogmegelőzési Iroda

 

Multiplatform Média KFT

 

Fun Jump KFT.

 

CLC KERESZTÉNY IRODALMI SZOLGÁLAT - KERESZTÉNY KÖNYVESBOLT

 

 

 

 

Együttműködő partnereink:

Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

http://www.police.hu/

 

 

 

 

http://www.pafi.hu

 www.zoldkakas.hu/kuszli/

Védőháló Alapítvány

 

Kőbányai Roma Önkormányzat

BÁRKA Kőbányai Szociális és Gyermekjóléti Központ - Budapest, Hungary

BÁRKA Kőbányai Szociális és Gyermekjóléti Központ -
Gyermekek Átmeneti Otthona

 
Egyesületünkről

 

 

 

 

 

 

 

 

Életrevaló Egyesület bemutatása

Resourceful Charitable Association


Az Életrevaló Karitatív Egyesület 1999. április 27-én alakult azzal a céllal, hogy Érd és Budapest területén élő mentálisan, szociálisan, vagy egyéb okból krízishelyzetbe került veszélyeztetett gyermekek és fiatalok, családok részére segítséget nyújtson, drogprevenciós tevékenyet végezzen.

Az egyesületünk neve: Életrevaló Karitatív Egyesület.
Rövidített név: Életrevaló Egyesület.

Abridged name: Resourceful Association

"Mert minden ami él, ÉLETREVALÓ"

A név megválasztásával szerettük volna kifejezni, hogy a társadalom perifériájára szorult, nehéz élet-helyzetbe családok, fiatalok, gyermekek is életre valók, róluk nem mondhatunk le .
Az egyesület általában önkéntesek szervezésével dolgozott, illetve szakembereket kért fel a szakmai feladatok ellátására. Munkaviszonyban mindössze három fő állt az elmúlt nyolc évben az egyesülettel. Munkavállalókat kiválasztásánál az esélyegyenlőség megteremtése volt a cél. Így dolgozóink között volt egy fő gyógyult szerhasználó, egy fő volt tartós munkanélküli, és egy fő olyan anya, akit kilenc év gyermekgondozás után ezzel a foglalkoztatással segítettünk vissza a munkaerőpiacra. Ő sikeresen dolgozik azóta is, a szociális szférában. Intézményrendszer-szervezés helyett, (annak fontosságát elismerve), a szervezet erőforrásainak, lehetőségeinek, kapacitásának megfelelően, a társadalmi igények felmérése után úgy döntöttünk, hogy projekteket dolgozunk ki a kábítószer kereslet visszaszorítására, a primer prevenció szintjén. Állami feladatot vállalunk át.
Első lépésben kommunikációs felületet hoztunk létre 1999. augusztus 13-án. Együttműködési szerződést kötöttünk a Civil Rádióval, és elkezdtük (azóta is működő) szociálpolitikai rovatunkat szerkeszteni és vezetni. Ez a Szociopanoráma. Az Életrevaló Karitatív Egyesület 1999. augusztus 13.-tól, havonta, 60 perces műsoridővel a Civil Rádióban olyan szociálpolitikai műsort indított, ahol megszólalnak a szociálpolitika különböző szférájában tevékenykedő szakemberek. Ebben a műsorban az elmúlt évek során sokszor foglalkoztunk a kábítószer fogyasztás problémájával, az ellátórendszerrel. Szakembereket kérdeztünk, és próbáltuk a figyelmet felhívni a problémákra. 
          Hétpecsét címmel keresztyén műsort indítottunk 2000. szeptember 01-vel, kéthetente szombatonként 22 órától 23 óráig. Műsorunk folyamatos, közérdekű.  A Civil Rádió adásai Budapest területén hallgathatók és országosan az interneten is (www.civilradio.hu). A rovat egyik adását tolerancia díjra terjesztette fel a rádió vezetősége.
            2000. júliusától szerveztük meg első drog-prevenciós programunkat, melyben az ország megyeszékhelyein lévő kiválasztott 15 középfokú oktatási intézményekbe eljuttatjuk audio kazettáinkat oktatási segédanyagként fél éven keresztül. A programban 500 diák vett részt. A programhoz kérdőíves adatfelvétel és feladatok társulnak, melyre a tanulóknak az írásbeli válaszait vártuk.
            2001-ben zárult az Ifjúsági és Sportminisztérium és az Egészségügyi Minisztérium támogatásával létrejött Országos drog-prevenciós program a középiskolákban programunk.  Közel 1000 diák vett részt a programban a 15 iskolából.
           2001 szeptemberében kezdtük szervezni az Országos drog-prevenciós program az általános iskolákban projektünket. 15 iskola részvételével folyt ez a program. Minden hónapban a program alatt oktatási segédanyagként hanganyagot küldtünk az iskoláknak, amin addiktológus, pszichológus, rendőr, gyógyult kábítószer használó… beszélt a kábítószer használat következményeiről. Bemutattuk a rehabilitációs intézményeket. Az egyesület veszélyeztetettségmérő tesztjét elkészítettük és a program során felhasználtuk. Minden kazetta mellé kaptak feladatokat a fiatalok, amit megoldottak és az iskola visszaküldte nekünk.
       2001. július 31-től, augusztus 7-ig a fővárosban, a fiataloknak szóló egyik legnagyobb rendezvényen, a Pepsi Sziget 2001. Fesztiválon  aktívan részt vettünk 13 fő önkéntessel. Az Egyesület sátrában drog-prevenciós szórólapokat adtunk a fiataloknak, melyek olyan leveleket tartalmaztak, amit kortársaik írtak a középiskolás drog-prevenciós program során. Volt lehetőségünk kérdőíves adatfelvételre is a szigetlakók között drog-prevenciós témában. Az Egyesületünkről tájékoztató anyagokat nézhettek meg a kitelepített számítógépen. Természetesen a jövőbeli munkánkhoz is sok támpontot kaptunk a helyszínen folytatott beszélgetésekből. A Sziget Fesztivál ideje alatt élő műsort is adtunk a Civil Rádióban, mint együttműködő szervezet.
        2002-ben a Gyermek Ifjúsági és támogatásával létrejött Országos drog-prevenciós program az általános iskolákban projektünket. 13 iskola részvételével folyt ez a program, ami 2002 májusában zárult.
2002-ben is kint dolgoztunk a Sziget Fesztiválon.
2003-ban a Gyermek Ifjúsági és támogatásával létrejött Országos drog-prevenciós program középfokú oktatási intézményekben projektünket. 13 iskola részvételével folyt a program, ami 2003 májusában zárult.
2003. július 31-től, augusztus 7-ig a fővárosban,  a Sziget 2003 Fesztiválon  aktívan részt vettünk 13 fő önkéntessel. Az Egyesület sátrában drog-prevenciós szórólapokat adtunk a fiataloknak, melyek olyan leveleket tartalmaztak, amit kortársaik írtak a középiskolás drog-prevenciós program során.
A Fesztiválon megrendeztük a Drogmentes-függőnap rendezvényünket, ami a drogfogyasztás helyett a sportra hívja fel a figyelmet, jelen esetben az extrémsportokra.
Kortárs segítők dolgoztak önkéntesként a programunkban.
Sziget Fesztiválok 2001-2007 között
Drogmentes függő-hét a Szigeten
A Sziget Fesztiválokról azt gondoljuk, hogy a célcsoportunkkal való közvetlen kontaktus megteremtésének igen jó terepe, ezért is örülünk annak, hogy ha ott lehetünk ezen a rendezvényen, ahol első kézből kaphatunk visszajelzéseket a programjainkról és az elképzeléseinkről.

A program lényege: A fiatalok figyelmét felhívni arra, hogy a szórakozáshoz nem kell a drognak társulnia. A RENDKÍVÜLI ÉLMÉNYEKET NE DROGFOGYASZTÁSBAN KERESSÉK. Vannak más lehetőségek. Rendkívüli élményt adhat a Szigeten is jelen levő bungee jumping.
Az ugrás után a repülés élménye maga a jutalom. Feledhetetlen és azt a jóérzést adja hosszú időn keresztül, hogy egy rendkívüli, nem mindennapi dolgot, mert megcselekedni az egyén és ettől ő is rendkívüli. Nincs szüksége drogokra, pótszerekre, mert az élet más területein is tudja már, hogyan kell leküzdenie a félelmeit, szorongásait, és miként lehet rendkívüli, egyéni, nem függő személyiség.A Sziget  Fesztiválon a sátrunkat felkeresők egy-egy drog-totót és veszélyeztetettségmérő tesztet kitöltve jelentkezhettek a nagy ugrásra. A jelentkezők közül a helyszínen naponta sorsoltuk ki a nyerteseket. Egyéni Drog-veszélyeztetettségmérés: Az Egyesület kiképzett önkéntesei veszélyeztetettség-mérő tesztet bocsátottak a fiatalok rendelkezésére, amiből minden érdeklődő megtudhatta, hogy ő veszélyeztetett-e, vagy sem. A jelenlévő drog-prevencióval foglalkozó szociális szakemberektől segítséget, információt kaphattak.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján erre a szolgáltatásra komoly igény volt. A külföldi látogatókhoz is szólnak programjaink, hiszen minden teszt és drog-totó angol és német nyelven is rendelkezésre állt.
Kézműves foglalkozások és ingyenes hennafestés is színesítette a programot. („Anyagozás helyett agyagozás! „Nemezelés, ékszerkészítés…)
24 órán keresztül sakkozni és játszani is lehetett a sátrunkban. („Valami ütőset kívánsz? Párnacsata!”)

Meghívott vendéggel beszélgetést szerveztünk. (Juhász Péter Maugli Alapítvány vezetője) Drog-prevenciós olvasósarok azoknak, akik nem kérdeznek, de mégis kíváncsiak. Társszervezetek kiadványaiból szemezgettünk.

Szociopanoráma a Szigetről a Civil Rádióban (FM98 MHZ. (www.civilradio.hu)

Részt vettünk Paksi Borbála, szociológus Sziget társadalmának kutatásában.

Néhány adat a veszélyeztetettségmérő tesztek alapján is alátámaszt:
2003-ban 234 fő töltötte ki a tesztünket, 2004-ben 330 fő. A sátrunkban megközelítően 500 érdeklődő fordult meg. 2005-ben közel 600-an töltöttek ki tesztet nálunk. 2006-ban 700 látogatónk volt és 2007-ben szintén 600-an vettek részt programunkon. Volt, aki gyermekével kézműves foglalkozásainkon alkotott, volt, aki napokig sakkozott, vagy játszott, beszélgetett, hosszabb-rövidebb időt eltöltve velünk. Az igényekhez igazodva a sátrunk nyitva tartása folyamatos volt a fesztivál ideje alatt. Az adataink alapján (2004!)a tesztet kitöltők 36 százaléka volt veszélyeztetet a drog érintettség terén. Ez az arány az előző évhez képest nem változott. Ami viszont a drog-prevenció szükségességére felhívja a figyelmet: A tesztet kitöltő fiatalok 81 százalékát kínálták már kábítószerrel, 87 %-a volt olyan társaságban már, ahol valaki kábítószert használt, és 68%-uk mondta azt, hogy saját maga is kipróbálta már valamelyik a kábítószert. A 2003-as adatokhoz képest azt láttuk, hogy nőtt az érintettek aránya.
2003-4-ben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály bűnmegelőzéssel kapcsolatos tevékenységét mutattuk be a vagyonvédelemtől a Drog-prevencióig (DADA program) a Civil Rádiós műsorunkban.
2004-ben a BRFK-val közösen drog-prevenciós kiadványt szerkesztettünk. Ez a pályázati programunk nem valósult meg támogatás hiányában, így a kiadványunk nem jelenhetett meg.
2005-ben tagjai lettünk a Magyar Ártalomcsökkentő és Drogprevenciós Szervezetek Szövetségének, és azóta is tagok vagyunk, és részt veszünk a szövetség működésében.
A tapasztalatok alapján tovább fejlesztettük veszélyeztetettségmérő tesztünket is.
2006-7-ben Sziget Fesztiválon Plüssállat-simogatás - örökbefogadás volt az új játékos elem, ami prevenciós programunkat színesítette a Drogmentes függő-héten a már évek óta zajló programok mellett.. Egy plüssállat elnevezéséért, Fesztivál idejére való örökbefogadásért egy nyilatkozatot kértünk cserébe kitölteni a fiataloktól, amiben felajánlják, hogy meddig nem fogyasztanak alkoholt, kábítószert, cigarettát…Ezt a nyilatkozatot magukkal vihették, hogy emlékezzenek rá. Volt, aki egy évre vállalta az örökbefogadását a plüsscicának és az interneten egy bloggot hozott létre, amin fényképes beszámolót készített „Sanyi viselt dolgai” néven. (Egyesületünk honlapjáról ez megtekinthető. //gportal.hu/portal/eletrevaloegyesulet )
 2008-ban  Civil Rádióban (FM 98 Mhz) a Szociopanoráma című szociálpolitikai rovatot. Ebben hírt adtunk az első Szociális Expo-ról, hajléktalan ellátásról, családról, az iskolai agresszióról, a személyzeti tanácsadó irodák működéséről, álláskeresésről. Jelen voltunk az Állampolgári Jogok Biztosa által a hajléktalanság okait, körülményeit, kiútjait vizsgáló időszak záró konferenciáján, sajtótájékoztatóján. Coach részvételével elemeztük, hogy mennyire befolyásol bennünket a megéléseinkben, az életminőségünkben az a szociális közeg, amelyben élünk. Ott voltunk a tizenéveseket érdeklő programon, az AnimeCon-on és tudósítottunk róla a Petőfi Csarnokból. Évi 8 x 60 perces adást készítettünk. Hétpecsét címmel a Civil Rádióban 2000. szeptember 01-től, kéthetente szombaton egy órás műsoridőben keresztény rovatot szerkesztünk és vezetünk.

            Részt vettünk a Magyar Drog-prevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetségének munkájában, annak ülésein, rendezvényein, szervezetfejlesztő tréningjén.

Tudósítottunk 2008. augusztus 12-17. között, három napon keresztül a Sziget Fesztiválról a Civil Rádióban. Helyszíni bejelentkezéseken túl egy órás összefoglalót szerkesztettünk.

2008. április 28-án részt vettünk a Nemzeti Ifjúsági Stratégia társadalmi konzultációján.

            Honlapunkon elhelyeztünk egy drogprevencióval kapcsolatos felületet. Honlapunk fejlesztésével foglalkoztunk, folyamatosan aktualizáljuk.

Feldolgozásra kerültek a 2007 évi sziget fesztiválos veszélyeztetettségmérő tesztek adatai.

            Újabb drogprevenciós projekteket dolgoztunk ki, melynek a megvalósítása 2009-ben kezdődött.

            2009-ben    drog-prevenciós előadást tartottunk szociális szakemberek részére a Közép-magyarországi Hajléktalan Ellátó Szervezetek Regionális Fórumán. 

                     Készülünk a Videoplayer-en drogprevenciós filmverseny kiírására 11-17 éves korosztály részére, országos verseny. (Ha a szakminisztérium is úgy akarja L)

Iskolai drogprevenció.

Csatlakoztunk  a X. kerületi Kábítószer Egyeztető Fórum munkájához.

Tagja lettünk a Fővárosi Civil Kábítószerügyi Fórumnak

Civil Rádiós műsorunkat pedig havonta egy órában hallgathatják az érdeklődők továbbra is.

Sziget Fesztivál 2009 rendezvényen veszélyeztetettségmérő tesztünkkel, drogprevenciós programunkkal vagyunk jelen.

2010 január 1-én meghirdettük 13-18 éves fiatalok részére országos drogprevenciós kisfilm készítő versenyünket. A pállyázatra az ország területéről 29 pályámunka érkezett. A  program fővédnöke Verbai Lajos polgármester úr volt. A filmek közül 11 részesült díjazásban. Az első helyezett: Németh Mariann, orosházi tanuló filmje lett, a "Csak még egy kőr".

A filmeket bemutattuk 2010. augusztusában a Sziget Fesztiválon.

 Részt vettünk a SzeptEmber Feszt rendezvényen a Népligetben.

Drogprevenciós programunkkal a Köbányai Rendvédelmi Napon ott voltunk.

Hatvani Maratoni Foci rendezvényre is elmentünk a szervezők hívására.

 Tagjai lettünk a Fővárosi Kábítószerügyi Fórum Prevenciós Csoportjának.

2011-ben megrendeztük a II. Országos Drogprevenciós kisfilm-készítő versenyt.

Ebben az évben ismét ott voltunk a Sziget Fesztiválon drogprevenciós programunkkal.

Fiatalok a fiatalokért  pályázati programunkat sikeresen lebonyolítottuk, ahol fiatalok fotózhattak, filmezéssel foglalkozhattak, és rádióműsorokat készíthettek.

2012-ben lebonyolítottuk a III. Országos drogprevenciós kisfim-készítő versenyt.

 

 

 
Újabb pályázati kiírásunk 2013. 05.02.
 
Életrevaló Egyesület a Facebook oldalán

 
Sziget Fesztivál 2012
 
2012.
 
Szociopanorámaa Civil Rádióban
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hétpecsét a Civil Rádióban
 
Levélszekrény
 
Civil Óra
 
Köszöntünk minden kedves Látogatót!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Köszönjük az érdeklődést!
Indulás: 2007-10-01
 
PAFI

www.pafi.hu

 
1%

nonprofit.hu/ 

letölthető nyilatkozat

 
Fordítás

 

 
Műsoraink a Civil Rádióban
 
Tartalom

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG